FI  |  SV  |  EN
Area photo

Har du en fråga?

Vi har svarat på alla våra vanligaste frågor och samlat dom på ett ställe för att du snabbt och enkelt ska få hjälp.

Hittar du inte svaret? Kontakta oss.

Vanliga frågor

Ja, det är det! Ålands hälso- och sjukvård erbjuder testet kostnadsfritt.

Tjänsten är avsedd för ålänningar som har fyllt 15 år.

Tyvärr är tjänsten för tillfället endast tillgänglig för personer som bor i Åland.

Provtagningsset skickas till dig i ett vitt kuvert, och det går inte att se på kuvertet vad det innehåller eller var du har beställt det.

Leveranstiden är 2-5 vardagar.

Vi använder samma och analysmetod som läkare, dvs. testet är lika tillförlitligt. Den enda skillnaden är att testet görs hemma och inte på vårdcentralen. Proven analyseras i ett ackrediterat, finskt SYNLAB laboratorium.

Test

Testet är avsett för att konstatera infektioner av bakterierna Chlamydia trachomatis som orsakar klamydia och Neisseria gonorrhoeae som orsakar gonorré. Provet består av ett urinprov som tagits i enlighet med bruksanvisningen och som skickas till laboratoriet i ett noggrant försluten Aptima Urine Specimen-rör. Det rekommenderade provet för kvinnor är ett stickprov från vaginalslemhinnan som tagits i enlighet med bruksanvisningen. Urinprov kan förvaras som undersökningsdugliga i rumstemperatur i upp till 30 dygn, men det mest pålitliga resultatet fås från ett så färskt prov som möjligt. Det rekommenderas att stickprover skickas så snart som möjligt efter provtagningen. Att frysa provet stör inte undersökningen. Som testmetod används indikation av ribosomalisk RNA genom TMA, Transcription Mediated Amplification. Metoden har ackrediterats i laboratorier som genomför test (standarder SFS-EN ISO 15189 och SFS-EN ISO/IEC 17025).

Tolkning

Ett positivt resultat i ett klamydiatest indikerar C. trachomatis -infektion. Testet indikerar både levande och fortplantningsduglig klamydia och framgångsrikt behandlad klamydia inom tre veckor efter en lyckad behandling. Om testet förblir positivt över tre veckor är det endera fråga om att antibiotikabehandlingen misslyckats eller en ny infektion. För gonorrétestets del indikerar ett positivt resultat en infektion av N. gonorrhoeae. Positiva resultat meddelas efter kontrollanalysen som görs i laboratoriet. Antibiotikaresistens hos N. gonorrhoeae -bakteriens blir allt vanligare. Om indikationsresultatet för nukleinsyror är positivt rekommenderas det därför att ta ett nytt prov för bakterieodling (-GcVi) för att utreda läkemedelsresistens.

Testet kan endast användas för diagnostisering av klamydia och gonorré och utesluter tyvärr inte andra sjukdomar. Testet kan inte heller användas för undersökning av klamydia och/eller gonorré i ändtarmen, svalget, munnen eller ögonen.

Du får resultatet inom cirka 2-5 dagar från det att du skickat provet.

Klamydia och gonorré är sexuellt överförbara sjukdomar. De smittar vanligen via samlag utan kondom och det gäller även vaginal, anala och orala samlag. Kondom är ett bra skydd om det används under hela samlaget.

Obehandlad klamydiainfektion hos en kvinna kan leda till utomkvedshavandeskap eller framtida barnlöshet. Hos en man kan det leda till bitestikel-, prostata- och urinledarinflammation. Detta kan påverka möjligheten att få barn i framtiden. En gravid kvinna med klamydiainfektion kan också överföra smittan till barnet vid förlossningen. Barnet kan då drabbas av infektion i ögon och lungor. Vuxna kan också få kan få ögoninfektion eller ledinflammation av klamydiasmitta. Vi rekommenderar att du använder kondom för att skydda dig själv och andra. Testar dig regelbundet om du har oskyddat sex.

Det är vanligt att man har klamydia och gonorré utan att ha några symptom. När du har symptom kommer de minst en vecka veckor efter smittotillfället. Symptomen kan vara att det svider när man kissar och att man kissar oftare. Du kan få flytningar och kvinnor kan få blödningar. Det är också möjligt att klamydiabakterier ligger vilande och sedan plötsligt ge besvär. Då ska du undvika oskyddat sex tills du har fått behandling.

Ja, klamydia och gonorré utan symptom är lika smittsamma som om man har besvär.

Om det i ditt test identifieras klamydia eller gonorré ska du ta kontakt med din hälsocentral eller preventivmedelsmottagningen, vare sig du har symtom eller ej. Ta kontakt så fort som möjligt.

Resultatet överförs automatiskt till Ålands hälso- och sjukvårds informationssystem, så när du kommer till mottagningen räcker det att du berättar att ditt könssjukdomstest är positivt.

Även din eller dina sexpartners bör testa sig och vid behov behandlas. Vid besöket kommer du att få ytterligare information.

Klamydia- och gonorrétesten bör göras tidigast fem dygn efter oskyddat sex. Eftersom provet är taget från urin eller vagina så är testet bara positivt om smittan finns där. Om du har haft enbart anala (ändtarm)- eller orala (mun) samlag så kan smittan finnas i munnen eller i ändtarmen fast provet är negativt i urinprov. För att ta prov i halsen eller ändtarmen så måste du söka på vårdcentral. Om du misstänker att du har en annan könssjukdom som till exempel herpes, hepatit eller hiv så rekommenderar vi också att du söker för provtagning.